2021-03-30

Kongamek valde täckpluggar från Hilfa

Workmates. Det är ett viktigt ord för Kongamek. Vet du varför?

Johanna Haglund är ett år yngre än Kongamek, som grundades av hennes pappa Paul tillsammans med farfar Stig 1987. Idag äger och driver hon bolaget tillsammans med sin bror Jonathan. För Johanna är hållbarhet och workmates viktiga ingredienser för att bolaget ska bidra till en beständig värld.


Kongamek är en av Skandinaviens ledande tillverkare av materialhanteringsprodukter. Tillverkningen sker i Konga, Anderstorp och Vietnam med säljkontor i Tyskland, Frankrike och Norge. Huvudkontoret där Johanna arbetar, ligger i småländska Konga. En produkt från Kongamek är utvecklad för att göra stor skillnad. Oavsett bransch eller uppgift ska bolagets vagnar avlasta ryggar och knän i det dagliga arbetet. Eller som Kongamek själva uttrycker det:

Vi gör arbetslivet lättare för hundratusentals människor över hela världen. Varje dag. Vi tillverkar produkter för workmates, av workmates.

 

Johanna, Kongamek har varit en del av ditt liv sedan barnsben. När kom du in i bilden och hur vill du påverka företagets utveckling?

 • – Kongamek har varit med mig hela livet eftersom företaget grundes ett år innan jag föddes. Jag började arbeta på Kongamek under jul-och sommarloven när jag gick i skolan. På kundservice började jag arbeta för ungefär 10 år sedan, efter det gick jag vidare till marknad. Numera arbetar jag med affärsutveckling i rollen som affärsutvecklingschef. Jag sitter även med i styrelsen för koncernen.

  Jag vill såklart alltid utveckla företaget framåt i alla led, men något jag arbetar passionerat med och verkligen brinner för är hållbarhetsfrågor samt att bygga vår interna känsla med ”Vi är workmates”.

Vad är det bästa med ditt jobb? Har du rent av en händelse som ligger dig varmt om hjärtat?

 • – Jag gillar att vara med i alla led. Såväl de stora frågorna som detaljfrågorna där jag bland annat vill utveckla både medarbetare och processer framåt.

  Jag bär med mig många härliga händelser, men en större sak som hänt relativt nyligen var när jag och min bror förra året övertog företaget från pappa som grundade Kongamek 1987.

 Vad är viktigt för dig när du väljer leverantör?

 • – Att leverantören har god kompetens, äger en vilja av att skapa ett gemensamt samarbete samt agerar respektfullt i bemötandet av mig som kund. Viktigt är också att våra leverantörer delar mina och Kongameks värderingar och hållbarhetsfrågor.

När vi pratar om leverantörer dyker LB-Plast osökt upp. Hur kom du i kontakt med dem?

 • – Vi har sedan flera år tillbaka en relation med Swede-Wheel, som är moderbolag till LB-plast. Av Swede-Wheel köper vi några av våra vagnshjul. När vi började söka efter mer hållbara material till våra produkter var det naturligt att börja med de kontakter vi redan hade, och som även fanns lokalt.

Vilka egenskaper hos LB-Plast värdesätter du mest?

 • – Att de under hela projektet har varit lyhörda, flexibla och tillmötesgående. Vi är workmates helt enkelt.

Hur yttrade sig det första uppdraget?

 • – Som jag nämnt har vi på Kongamek ett uttalat hållbarhetsfokus. Vi hade en tanke om att vi ville införa återvunna plastpluggar på våra produkter, och då ställde vi frågan till LB-plast. De tog vår förfrågan till sig och började undersöka alternativen. Därefter följde flera konstruktiva diskussioner som ledde fram till ett mycket bra alternativ som vi nu har infört.

Okej, kul projekt! Berätta gärna mer om täckpluggarna i återvunnet material. Till vad använder ni dem och varför återvunnet material?

 • – Att byta ut plast mot återvunnet material känns som en självklarhet och som en förflyttning mot en hållbar värld. En täckplugg kan tyckas vara en liten detalj att bry sig om i ett större perspektiv, men även de små detaljerna kan göra stor skillnad ur ett hållbarhetsperspektiv.

 

LBP_W13_KongamekVagn_Insta1080x1080_LBP.jpg

Om du ska våga dig på en trendspaning; vilka av Kongameks produkter tror du att vi kommer att få se mer av i framtiden?

 • – Vi tror mycket på vår nya produktserie Zero, där vi har gjort något som bäst kan beskrivas som ett helhetsomtag på alla delar i vagnen. Men vi lät det inte stanna enbart vid produktutvecklingen. Vi såg över allting som rör produktserien, som till exempel hur produkten packas, emballaget, mellanlägg och packsedlar. Detta har vi gjort för att skapa ett så hållbart alternativ som möjligt. Produkterna som ingår i Zero är tillverkade av återvunnet stål och lackerade med återvunnet pulver. Hjulen är tillverkade av till viss del återvunnet material och de är självklart återvinningsbara. 

 • Jag tror att vi kommer att få se fler produkter som tillverkas på detta sätt. Vi kikar även på handtag som ger bättre ergonomi för användaren, detaljer som jag tror kommer att vara väldigt viktiga framöver.

 

LBP_zero_Kongamek_1050x500-768x366.jpg